19. Marts 2019 /NR. 11 (1069)
Skaidrojumi. Viedokļi
Sprieduma izpildes izdevumu apmaksas pienākums
1
Mg. iur.
Elīna Konone
Zvērinātas tiesu izpildītājas Elīnas Balasanjanas palīdze 

Šajā rakstā vērsta uzmanība uz atšķirīgo tiesu praksi par sprieduma izpildes izdevumu apmaksu gadījumos, kad izpildu lietvedība ir apturēta un parāda apmaksa tiek veikta tieši piedzinējam, lai gan Civilprocesa likumā ir noteikts regulējums, ka sprieduma izpilde notiek uz parādnieka rēķina.

2018. gada 2. novembrī stājās spēkā grozījumi zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēs, samazinot to apmēru, ja parādnieks likumā noteiktajā termiņā veic visas summas apmaksu, tādējādi motivējot parādnieku segt nenokārtotās saistības pēc iespējas ātrāk. Ne Civilprocesa likums, ne Ministru kabineta noteikumi Nr. 451 "Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm" (turpmāk – Ministru kabineta noteikumi Nr. 451) neparedz parādnieka pilnīgu atbrīvošanu no izdevumu apmaksas, izņēmums ir tikai parāda apmaksa pirms izpildu dokumenta iesniegšanas piespiedu izpildei. Ja parādniekam ir piešķirts trūcīgas vai politiski represētas personas statuss, tad sprieduma izpildes izdevumu apmēram tiek piemērots koeficients 0,5, ja parādnieks ir informējis zvērinātu tiesu izpildītāju un iesniedzis statusu apliecinošus dokumentus.

Saņemot izpildei izpildu dokumentu, zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības lūgt piedzinēju apmaksāt izpildu darbību uzsākšanai nepieciešamos sprieduma izpildes izdevumus, taču tiesu izpildītājam jāpārliecinās, vai konkrētā persona neietilpst Civilprocesa likuma 567. pantā noteikto personu grupā, kuras ir atbrīvotas no sprieduma izpildes izdevumu apmaksas.

Ja piedzinējs, iesniedzot izpildu dokumentu, ir veicis sprieduma izpildes izdevumu apmaksu, šī summa tiek piedzīta no parādnieka un pēc tam atgriezta piedzinējam, tādējādi parāda piedzīšana piespiedu kārtā nerada piedzinējam papildu zaudējumus.

Piespiedu izpildes procesā problemātiku rada sprie­duma izpildes izdevumu apmaksa tieši piedzinējam, ja piedziņas process ir uzsākts, zvērināts tiesu izpildītājs ir saņēmis izpildu dokumentu, sācis vest izpildu lietu un ierakstītā sūtījumā nosūtījis paziņojumu par pienākumu izpildīt nolēmumu. Norādīto darbību kopums rada parādniekam pienākumu segt arī sprieduma izpildes izdevumus neatkarīgi no veiktās parāda apmaksas tieši piedzinējam.

Jāvērš uzmanība, ka tiesu izpildītāja paziņojums par pienākumu izpildīt nolēmumu nav paziņojums par pienākumu izpildīt nolēmumu labprātīgi.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
RaimO
12. Maijs 2019 / 20:18
1
ATBILDĒT
Sen jau laiks bija "legalizēt" esošo situāciju ar piedziņas izdevumu apmaksu un likumā noteikt, ka piedziņa notiek uz piedzinēja rēķina, jo praksē lielākoties izdevumus tomēr apmaksā piedzinējs!
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties