10. Oktobris 2017 /NR. 42 (996)
Tiesību politika
Skaidrojums par ieguvēja ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā
2

Tieslietu ministrija sadarbībā ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi ir sagatavojusi informāciju (skaidrojumu) par regulējumu, tiesībām un pienākumiem, kā arī praksi, kad uz spēkā esoša tiesas nolēmuma pamata notiek likumā noteiktā ieguvēja ievešana valdījumā.

Kāpēc ieguvēja ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā veic tiesu izpildītājs?

Tiesu izpildītājam ir ar likumu uzlikts pienākums veikt amata darbības, lai nodrošinātu tiesas nolēmuma par nekustamā īpašuma ieguvēja ievešanu valdījumā izpildi. Šāda nolēmuma izpilde tiesu izpildītājam visbiežāk jāveic gadījumos, kad nekustamā īpašuma atsavināšana notikusi pret iepriekšējā īpašnieka (valdītāja) gribu, it sevišķi, ja īpašums pārdots izsolē sakarā ar nenokārtotiem parādiem, bet iepriekšējais īpašnieks atsakās īpašumu atbrīvot un nodot ieguvējam (jaunajam īpašniekam). Papildus norādām, ka ievešana valdījumā var būt arī gadījumos, kad nekustamais īpašums ir pārdots izsolē sakarā ar tiesas spriedumu par kopīpašuma izbeigšanu.

Tādēļ, ja nekustamā īpašuma ieguvējs vēršas pie tiesu izpildītāja ar lūgumu un tiesas izsniegtu izpildu rakstu par ieguvēja ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā, tiesu izpildītājam ir pienākums uzsākt pret parādnieku izpildes lietvedību un veikt nepieciešamās darbības, lai tiktu nodrošināta ieguvēja ievešana nekustamā īpašuma valdījumā.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Paldies
11. Oktobris 2017 / 11:46
6
ATBILDĒT
Pilnīgi bezjēdzīgs skaidrojums, ņemot vērā to, ka ievešanu valdījumā zvērinātie tiesu izpildītāji izmanto, lai faktiski izmestu no dzīvokļiem nevēlamos īrniekus, kuriem nav pat tiesību pārsūdzēt zvērināta tiesu izpildītāja darbības.
Kā to izdarīt pajautājiet Rīgas apgabaltiesas zvērināta tiesu izpildītājai Jolantai Šubrovskai, 63. iecirknis, Miera iela 36.
Alberta ielas bruģis > Paldies
12. Oktobris 2017 / 09:16
0
ATBILDĒT
Nevis zvērinātam tiesu izpildītājam vajag no dzīvokļa izmest nevēlamo īrnieku, bet gan jaunā dzīvokļa ieguvējam ir nepieciešama šāda lieta. Zvērināts tiesu izpildītājs tikai izpilda nolēmumu par ieguvēja ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā. Civilprocesa likuma 620.8 pants noteic kārtību, kā risināmi strīdi un sūdzības sakarā ar ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā, t.sk. iepriekšējā valdītāja un trešo personu iebildumi.

Protams, ir diezgan bēdīgi noskatīties, ka tāds jūtīgs jautājums mūsu Latvijā ir izteikts pāris pantos.
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties