15. Augusts 2017 /NR. 34 (988)
Numura tēma
Tūrisms un likumi. Cik viegli un ērti strādāt jeb – vai likumdošana palīdz lauku tūrismam
Ingrīda Smuškova
biedrības "Latvijas tūrisma informācijas sniedzēju organizāciju asociācija "LATTŪRINFO"" valdes priekšsēdētāja, Tukuma tūrisma informācijas centra vadītāja 

Domājot par tūrismu ārpus Rīgas, jāpiebilst, ka tūrisma uzņēmumu biznesa tipi mazpilsētās un laukos atšķiras no "lielā tūrisma" galvaspilsētā un lielajās pilsētās, bet tos tāpat ietekmē "globālās" valsts pārmaiņu idejas (runa ir par nodokļu sistēmu un birokrātiskām prasībām), kā arī par to, kas ir tūrisma informācijas centrs šajās vietās.

Lauku tūrisma uzņēmējdarbība

Pašvaldību atbalstu uzņēmējdarbībai nosaka likums "Par pašvaldībām", pieļaujot iespējas ieviest vietējās nodevas un noteikt to apmēru, lemt par nodokļu likmēm un atbrīvošanu no nodokļu maksāšanas (14. pants), izstrādāt pašvaldības teritorijas attīstības programmu un teritorijas plānojumu, izvirzot mērķus un virzienus tūrismā, kā arī iezīmējot tajās tūrisma attīstības zonas, nodrošināt teritorijas attīstības programmas realizāciju un teritorijas plānojuma administratīvo pārraudzību, kā arī tām tiek dota iespēja sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā un rūpēties par bezdarba samazināšanu (15. pants).

Formāli šis atbalsts parasti rezultējas kāda uzņēmējdarbības veicināšanas speciālista amata un/vai tūrisma informācijas centra (TIC) izveidošanā, kuri attiecīgi var konsultēt uzņēmējus, kā arī strādāt kopīgi ar citiem speciālistiem pie pašvaldības attīstības plānu izstrādes, tādā veidā iekļaujot tajā uzņēmēju intereses, vēlmes un redzējumu, un organizēt dažādas uzņēmējdarbības veicināšanas aktivitātes. Pašvaldības var veidot pašas savus biznesa inkubatorus vai tamlīdzīgus veidojumus, atbalstīt uzņēmējdarbības klubus, piešķirt nodokļu un nodevu atlaides. Tradicionāls atbalsts ir arī infrastruktūras izveide un sakārtošana esošajās un jaunveidojamajās teritorijās (pievedceļi, komunikācijas utt.), piedāvājot teritoriju investoriem vai citādi atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Taču praksē visbiežāk šo atbalstu, kas saistīts ar ekonomiskiem ieguvumiem, izmanto lielie ražošanas uzņēmēji, nevis lauku tūrisma pārstāvji.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties