4. Jūlijs 2017 /NR. 28 (982)
Numura tēma
Latvijas dabasgāzes tirgus tiesiskais regulējums
Mg. oec.
Ingars Sils
Ekonomikas ministrijas Gāzes tirgus un infrastruktūras nodaļas vadītāja vietnieks 
Dr. oec.
Olga Bogdanova
Ekonomikas ministrijas Enerģijas tirgus un infrastruktūras departamenta direktore 

Latvijas nacionālajās interesēs ir atvērts dabasgāzes tirgus, kurā konkurences apstākļos darbojas vairāki tirgotāji un dabasgāze tiek saņemta no vairāk nekā viena piegādātāja. Tieši konkurence, alternatīvi piegādātāji un piegādes maršruti uzlabo valsts energoapgādes drošumu, mazina valsts ģeopolitiskos riskus un veicina dabasgāzes lietotājiem pievilcīgas dabasgāzes cenas veidošanos.

Krievijas enerģētikas uzņēmuma publiskās AS "Gazprom" dabasgāzei alternatīvas piegādes līdz 2017. gada 3. aprīlim tika ierobežotas ar Latvijas uzņemtajām saistībām – Latvijas valsts un AS "Latvijas Gāze" akcionāru līgums paredzēja līdz 2017. gada 3. aprīlim (20 gadu garumā) nodrošināt AS "Latvijas Gāze" ekskluzīvas tiesības Latvijas dabasgāzes tirgū, nepieļaujot dabasgāzes piegādes no citiem tirgotājiem vai avotiem, izmantojot AS "Latvijas Gāze" rīcībā esošo dabasgāzes sistēmu.

No 2017. gada 3. aprīļa Latvijā dabasgāzes tirgus no regulēta monopolstāvokļa pārgāja uz atvērta tirgus stāvokli, kā rezultātā ļoti būtiski ir nodrošināt arī atbilstošas izmaiņas dabasgāzes tirgus tiesiskajā regulējumā.

 

1. Dabasgāzes tirgus tiesiskais regulējums pirms 2017. gada 3. aprīļa

Būtiskās izmaiņas dabasgāzes tirgus attīstībā Latvijā aizsākās 2003. gadā ar Eiropas Savienības enerģijas tirgus liberalizāciju, kad valsts uzsāka darbu pie apjomīgiem grozījumiem Enerģētikas likumā, kuros tika noteikti dabasgāzes tirgus liberalizācijas galvenie principi un termiņi:

  • 2003. gadā Eiropas Komisija apstiprināja otro enerģijas iekšējā tirgus liberalizācijas tiesību aktu pakotni (divas direktīvas un divas regulas)1 ar mērķi nodrošināt dabasgāzes piegādes drošību, elastību un konkurenci dabasgāzes tirgū visu patērētāju interesēs, kuriem nepieciešams piegādāt dabasgāzi par konkurētspējīgām cenām. Iekšējais gāzes tirgus aptvers visu Eiropas Savienības teritoriju bez iekšējām robežām, dodot iespēju brīvai preču, tai skaitā dabasgāzes, kustībai;

  • 2005. gadā saistībā ar dabasgāzes tirgus liberalizāciju Latvijā tika veikti grozījumi Enerģētikas likumā2 un pieņemts Enerģētikas likuma atsevišķu pantu spēkā stāšanās kārtības likums.3 Līdz ar to jau 2005. gadā Saeima lēma, ka dabasgāzes tirgus jāliberalizē no 2014. gada 4. aprīļa. Vēlāk, 2014. gada 13. martā, Saeima atbalstīja grozījumus normatīvajos aktos, paredzot dabasgāzes tirgus atvēršanas atcelšanu (2014.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties