2. Jūnijs 2015 /NR. 22 (874)
Numura tēma
Kuru pēc skaita Valsts prezidentu vēlēsim
8
Dr.iur.
Jānis Pleps
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docents 

[1] Saeima šā gada 3. jūnijā sasaukusi ārkārtas sēdi Valsts prezidenta vēlēšanām.1 Ņemot vērā, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš paziņojis par nekandidēšanu uz otro pilnvaru termiņu,2 šogad 8. jūlijā amata pienākumu pildīšanu sāks jauns Valsts prezidents. Šādās reizēs parasti ierasts norādīt, kurš pēc kārtas Valsts prezidents ir sācis pildīt amata pienākumus. Un ierasti šādās reizēs zināmu skaidrojumu prasa Kārļa Ulmaņa gadījums, kurš pēc izdarītā valsts apvērsuma līdztekus Ministru prezidenta pienākumiem uzņēmās Valsts prezidenta amata izpildīšanu. Tradicionāli K. Ulmanis ticis iekļauts Valsts prezidentu sarakstā.3 Tāpat K. Ulmaņa portrets ir skatāms Valsts prezidentu portretu galerijā, kura atspoguļo oficiālo nostāju jautājumā par Valsts prezidentu skaitu un izvietota Rīgas pils Ģerboņu zālē.

[2] Šajā rakstā no Latvijas konstitucionālo tiesību perspektīvas tiks aplūkotas iespējas Kārli Ulmani atzīt par pilntiesīgu Valsts prezidentu. Papildus tam tiks risināts jautājums arī par to, vai mūsu Valsts prezidentu galerijā nebūtu nepieciešams papildinājums, kas ilustrētu Latvijas Republikas kontinuitātes (nepārtrauktības, turpinātības) doktrīnas piemērošanu arī šajā jautājumā.

[3] Valsts prezidents ir Latvijas Republikas Satversmē4 (turpmāk – Satversme) paredzēta Latvijas Republikas valsts galva, kas veic noteiktas funkcijas konstitucionālajā iekārtā.5

Satversmes 35. pants paredz, ka Valsts prezidentu ievēlē Saeima uz noteiktu pilnvaru termiņu. Satversmes 36. pants paredz aizklātu Saeimas balsojumu Valsts prezidenta vēlēšanās un nepieciešamo balsu vairākumu. Prasības Valsts prezidenta amata kandidātam nosaka Satversmes 37. pants. Savukārt Satversmes 40. pants paredz, ka Valsts prezidents amata pienākumus uzņemas Saeimas sēdē, dodot svinīgu solījumu.

Līdz ar to saskaņā ar Satversmi ir skaidri formulēti vairāki priekšnoteikumi, kuri nepieciešami, lai kādu personu atzītu par Valsts prezidentu:

  1. šī persona atbilst Satversmē noteiktajām prasībām un ir tiesīga kandidēt Valsts prezidenta vēlēšanās;

  2. šo personu Valsts prezidenta amatā ievēlējusi Saeima, ievērojot Satversmē noteikto balsošanas kārtību, ar nepieciešamo balsu vairākumu;

  3. ievēlētais Valsts prezidents ir Saeimas sēdē devis Satversmē paredzēto svinīgo solījumu un uzņēmies amata pienākumus.

Piemērojot relevantās Satversmes normas, ir izšķirams arī jautājums par Valsts prezidentu skaitu, proti, par tādiem atzīstami tikai Saeimas ievēlētie, kuri Saeimas sēdē devuši Satversmē paredzēto svinīgo solījumu. Satversme izslēdz jebkādu citu iespēju personai kļūt par Valsts prezidentu.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
8 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
anonīms
4. Jūnijs 2015 / 16:14
1
ATBILDĒT
Vispār jau parlamentārā republikā, kāda ir Latvija, prezidents un "valsts galva" nav sinonīmi. Kurš ir "valsts galva" ir nosakāms nevis pēc nosaukuma, bet pēc tā, kurš reāli un kādā mērā valsti vada. Valsts prezidents ir "valsts galva" tādās valstīs, kā Francija un Krievija, bet tādās valstīs, kā VFR un Latvija reāli valsti vada kanclers vai ministru prezidents. Valsts prezidenta amata funkcijas vairāk līdzinās kāzu ģenerāļa funkcijām, kamēr reāli valsti ir jāvada ministru prezidentam.
Baraks Osama > anonīms
4. Jūnijs 2015 / 16:58
1
ATBILDĒT
Vai latviski "valsts galva" nozīmētu ko citu kā angļu "head of state"? Jo viszinošā vikipēdija māca, ka "A head of state is the highest-ranking constitutional position in a sovereign state[note 1] and is vested with powers to act as the chief public representative of that state" - tātad persona, kas reprezentē valsti publiski, nevis atbild par tās iekšējām lietām.
X > Baraks Osama
5. Jūnijs 2015 / 08:21
0
ATBILDĒT
Baraks Osama pareizi pamanījis atšķirību starp juridisko terminu "valsts galva" un politiloģisko jēdzienu "valsts vadītājs (līderis)". Patiešām, ja mēs runātu politoloģiski, tad vajadzētu analizēt valsts vadītājos - tos, kuriem patiešām pieder politiskā vara realitātē. Savukārt juridiskā analīzē valsts galvas jēdziens ir virsjēdziens, kas apzīmē to (tās) amatpersonas, kurām konstitucionālajā sistēmā formāli ir hierarhiski augstākā pozīcija un kuri reprezentē ar savu personu valstiskumu. Monarhijās tie ir monarhi, republikās parasti prezidenti. Var būt gadījumi, kad valsts galvas ir arī koleģiāli. Šī atšķirība starp valsts galvu un valsts vadītāju vislabāk bija novērojama PSRS prettiesiskajā iekārtā. Saskaņā ar PSRS konstitūciju valsts galvas funkcijas bija sadalītas starp Augstākās padomes prezidiju un tā priekšsēdētāju, savukārt reālās valsts vadītāja (līdera) funkcijas bija PSKP CK ģenerālsekretāram (ja analizējam Brežņeva laika iekārtu), kurš konstitūcijā nekurs nebija lāga minēts, bet faktiski eksistēja.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 5
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties