19. Maijs 2015 /NR. 20 (872)
Tiesību prakse
Jēdziens “kad bērns pats var sevi apgādāt” Civillikuma 179. panta izpratnē
Augstākās tiesas Civillietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKC-1478
2015. gada 7. janvārī

Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu. Turpretī, ja bērns ir vecāks par 24 gadiem un turpina mācīties, tad pieņemams, ka bērns spēj sevi apgādāt un vecākiem vairs nav pienākums uzturēt bērnu.

Ja līdztekus studijām kādā no iepriekš norādītajām mācību iestādēm bērns strādā un gūst ienākumus vai arī studijas pārtrauc, tad vecāks, kuram piespriests uzturlīdzekļu maksāšanas pienākums, mainoties apstākļiem, ir tiesīgs celt tiesā prasību par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu jeb atbrīvošanu no šā pienākuma.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu departaments šādā sastāvā: tiesnese referente M. Zāģere, tiesnese I. Garda, tiesnese M. Senkāne, izskatīja rakstveida procesā civillietu sakarā ar prasītājas /pers. A/ kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2014. gada 23. aprīļa spriedumu /pers. A/ prasībā pret /pers. B/ par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu.

 

Aprakstošā daļa

Ar Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas 2008. gada 8. aprīļa spriedumu (civillietā Nr. C28216807) šķirta starp /pers. B/ un /pers. A/ (pirmslaulības uzvārds /../) Daugavpils rajona dzimtsarakstu nodaļā 1993. gada 17. jūlijā reģistrētā laulība un no /pers. B/ /pers. A/ labā meitas /C/ (dzimusi 1995. gada /../) uzturam piedzīti uzturlīdzekļi 120 Ls mēnesī, sākot no 2008. gada 21. janvāra līdz bērna pilngadībai, bet ne mazāk par 30% no Ministru kabineta noteiktās minimālās darba algas.

Ar Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas 2010. gada 8. februāra spriedumu (civillietā Nr. 28368509) apmierināta /pers. B/ prasība par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu, no /pers. B/ /pers. A/ labā piedzīti uzturlīdzekļi meitas /C/ uzturam 70 Ls mēnesī līdz laikam, kad bērns pats spēs sevi apgādāt, bet ne mazāk, kā tas paredzēts Ministru kabineta noteikumos Nr. 348 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam".

/pers. A/ 2012. gada 9. augustā cēlusi tiesā prasību pret /pers. B/ par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu, kurā lūgusi palielināt no /pers. B/ piedzenamo uzturlīdzekļu apmēru meitas /C/ uzturam līdz 150 Ls (213,43 EUR) mēnesī no prasības pieteikuma iesniegšanas dienas līdz laikam, kad bērns pats spēs sevi apgādāt, bet ne agrāk kā līdz laikam, kad /pers. C/ iegūs vismaz vienu no Profesionālās izglītības likuma 6. pantā noteiktajiem profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošajiem dokumentiem.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties