27. Maijs 2014 /NR. 21 (823)
Skaidrojumi. Viedokļi
Labticīga ieguvēja tiesības uz Šengenas informācijas sistēmā izsludināto transportlīdzekli
6
Mg.iur.
Pāvels Lukojanovs
VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Starptautiskās sadarbības biroja inspektors  

Šengenas informācijas sistēma ir robežu kontroles atcelšanas kompensējošs mehānisms. Sistēmas lietotājiem – dalībvalstu institūcijām – pieejama identiska informācija par meklēšanā izsludinātām personām un objektiem, tostarp transportlīdzekļiem.

Bieži vien starptautiskajā meklēšanā izsludināto automašīnu konstatē personai, kura nemaz nav zinājusi par transportlīdzekļa atsavināšanas prettiesisko raksturu. Kāds ļaundaris, piemērām, Vācijā, iznomāja transportlīdzekli, iepriekš apzinoties, ka automašīnu mēģinās realizēt. Par šo priekšvēsturi automašīnas pircējs Latvijā uzzina, tikai ierodoties Ceļu satiksmes drošības direkcijā (turpmāk – CSDD).

Rezultātā uz transportlīdzekli pretendē gan primārais, gan jaunais īpašnieks. Tiesu varas iestādēm šajā gadījumā jāvērtē labticīga ieguvēja (bona fide) interešu aizsardzības mehānisma piemērošanas pieļaujamība.

 

Vēsturiskais aspekts

Bona fide interešu aizsardzības mehānisma rašanās vēsture aizsākās Romas impērijas krišanas laikā, kad uz impērijas drupām parādījās ģermāņu valstis. Romiešu tiesībās ieguvējs a non domino nekādā gadījumā nevarēja dabūt mantu īpašumā. Agrīno viduslaiku ģermāņu tiesībās ieguvējs a non domino bija aizsargāts, ja vien manta nebija nozagta.1 Princips hand wahre hand (meklē pie tā, kam esi uzticējis) guva priekšroku pār principu nemo dat quod non habet (nevar atdot to, kas tev nepieder).

Principa nemo dat quod non habet renesansi ap 1500. gadu izskaidro Itālijas universitātēs 12. gadsimtā uzsāktais tiesību zinātnes veidošanas process uz romiešu tiesību pamata. Atgriešanās pie bona fide iegūšanas aizsardzības 17. un 18. gadsimtā dažādās Eiropas pilsētās (it īpaši dienvidu valstīs un Francijā) noteica ekonomiskie cēloņi: biznesa intereses augošajos tirdzniecības centros ietekmēja strīdu risināšanas veidu un rezultātus, protežējot labticīgo ieguvēju intereses uz primāro īpašnieku interešu rēķina, vēlāk šo kārtību inkorporējot likumos.2

Bona fide interešu aizsardzības mehānisma piemērošanu pamato ideja, ka zināmos nosacījumos tirdzniecības raitāka apgrozījuma labad vienkāršāk ir atzīt īpašumtiesības jaunajam īpašniekam, nekā katru reizi iedarbināt īpašuma atgūšanas procedūru.

 

Vai pietiek ar to, ka automašīna atrodas pārdevējā valdījumā

Kustamas mantas tirdzniecības apritē svarīgu nozīmi iegūst publicitātes princips. Publicitāte vai priekšmeta esamība faktiskā varā rada priekšstatu par eksistējošām īpašumtiesībām. Svarīgais koncepts, kas pamatoja publicitātes principa virsvadību, ir apdraudētas trešo personu tiesības, t.i., divām pusēm vienojoties par īpašumtiesību pāriešanu, bet nenododot priekšmetu, trešajām personām var rasties kļūdains iespaids par priekšmeta piederību.

Dematerializāciju 18. gadsimtā, kas noteikusi nodošanas fakta nozīmes pazemināšanos, nomainīja 21. gadsimta materializācija, kur praksē arvien ir nozīme nodošanas faktam. Trešo personu tiesību aizsardzība kļuvusi par svarīgu interesi kopējā tirgus funkcionalitātes nodrošināšanā.

Pamatideja ir tāda, ka īpašumtiesību sfērā publicitātes principam jābūt pārākam par līdzēju autonomijas principu. Trešajām personām jādara zināma mantas piederības statusa maiņa, jo īpašumtiesību nodošana var ietekmēt viņu pašu tiesības. Tādā veidā mantas piegāde jeb nodošana ir nepieciešams elements, nododot īpašumtiesības. Tā kā īpašumtiesības ir saistītas ar visiem, īpašumtiesību pāriešana jādara zināma visiem.3

 

Kas ir labticīgs ieguvējs

Ieguvējs ir labticīgs, ja viņš nezināja un objektīvie apstākļi neradīja ieguvējam pietiekamu pamatu šaubīties par līdzēja tiesībām atsavināt automašīnu.

Pamats šaubīties par līdzēja tiesībām atsavināt automašīnu var būt, piemēram, neadekvāti zema cena salīdzinājumā ar tirgus cenām tās pašas markas un ražojuma gada transportlīdzekļiem, reģistrācijas dokumentos norādītās informācijas neatbilstība transportlīdzekļa agregātu specifikācijai un automašīnā iekaltiem numuriem.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
6 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jūlija Kolomijceva
28. Maijs 2014 / 11:02
0
ATBILDĒT
Temats ir aktuāls un interesants. Taču pirms kompetentas iestādes vērtē labticīgumu, jānoskaidro kuras valsts materiālo tiesību normas ir piemērojamas attiecībā uz transportlīdzekļa iegūšanu, citiem vārdiem runājot, jāpiemēro kolīziju normas. Latvijā būtu piemērojams CL 18.pants, lai noteiktu trešo personu lietu tiesības, tostarp arī īpašuma tiesības, kas iegūtas citā valstī.
To būtu ieteicams izdarīt, jo ne visos pārrobežu gadījumos ir piemērojamas Latvijas materiālo tiesību normas – Civillikums (CL) 1065.pants vai Komerclikuma (KCL) – 401.pants (Kustamu lietu labticīga iegūšana īpašumā). Turklāt labticīgas iegūšanas priekšnoteikumi dažādās valstīs atšķiras, arī Arthur F. Salomons, uz kuru šī raksta autors atsaucas, norāda, ka Portugālē nepastāv labticīga ieguvēja aizsardzība.
Starp citu, Arthur F. Salomons rakstā ir minēts vēl viens aspekts, kas tiesa gan nav saistīts ar transportlīdzekļiem, bet ar e-komerciju. Ja persona iegādājas lietu Internetveikalā, iespējas pārbaudīt dažādus apstākļus var būt ierobežotas un labticīguma prasībām jābūt citām.
Ar interesi izlasīju argumentus par izīrētām lietām un sevišķo uzticību. Es teiktu, ka šī konkrētā pazīme ir vēsturiskais arhaisms, bet atsevišķu pilsētu tiesības līdzīgi nošķīra izīrētas un iznomātas lietas, piemēram, tā bijis Deventerē (Holandē) vai Lībekā (Vācija), ka īrniekam nevar izticēties, tāpēc vindikācija ir neierobežota, bet nomniekam var, tāpēc arī vindicēt no labticīga ieguvēja nevar. Cits vēsturiskais noteikums, kas ļoti bieži ierobežoja „Hand wahre Hand” principu, bija tāds, ja lietu nodeva apstrādei un nesamaksātas atlīdzības par darbu dēļ lietu ieķīlāja vai pat pārdeva, to varēja izpirkt, samaksājot šo darba atlīdzību (sal. CL 1066.p.). Beidzot Hanzas pilsētās lietu, kuras tika pārvadātas pa jūru, vidikācija bija izslēgta arī tad, ja tās tika nozagtas.
Runājot par labticīguma standartiem ne-komersantu un komersantu gadījumos, CL skaidri nenosaka to standartu, respektīvi, varētu secināt, ka ieguvējs ir labticīgs, ja viņš nav zinājis vai nav pielaidis rupju neuzmanību. Savukārt KCL noteic labvēlīgāko režīmu komersantiem: „Ieguvējs nav labticīgs, ja viņam ir zināms, ka lieta nepieder atsavinātājam vai atsavinātājs nav tiesīgs rīkoties ar šo lietu, vai arī ieguvējam tas nav zināms rupjas neuzmanības dēļ. ” (KCL 401.p., līdzīgi arī KCL 188.1 p.).
Seskis
27. Maijs 2014 / 11:53
0
ATBILDĒT
Lai pretotos apzināti vardarbīgai Šengenas sistēmai, kas liedz lādzīgajam Latvijas labticīgajam transportlīdzekļa augļu baudītājam reģistrēt transportlīdzekli, ierosinu labticīgajam stūresvīram iedot diplomātisko numuru - tad varēs stūrēt bez reģistrācijas, jo policija neapturēs un nepārbaudīs.
Zvērinātu advokātu birojs Klauberg SIA
27. Maijs 2014 / 09:32
0
ATBILDĒT
Respect autoram, šī ir patiesi aktuāla problēma. Piemērojot Civillikumu nepareizi, t.i. pieņemot, ka tas neaizsargā labticīgo ieguvēju (Latvijas iedzīvotāju, kurš nopircis auto no starpnieka, piemēram, Vācijā, un tikai šeit, nevarot to piereģistrēt, uzzina gan par auto patiesās izcelsmes valsti, gan ierakstu Šengenas sistēmā), faktiski šis pircējs tiek diskriminēts. Problēma gan joprojām pastāv ar pašu Šengenas sistēmu - pilnībā var piekrist autoram, ka tā no informatīvas sistēmas ir pārvērsta par represīvu, jo kamēr ierakstu izdarījusī valsts to nedzēš, tas pats Latvijas iedzīvotājs savu pirkumu joprojām pastāvīgi piereģistrēt Latvijā nevar. Te, savukārt, būtu darbiņš politikas veidotājiem - Šengenas sistēmas darbības nosacījumi prasīt prasās pēc izmaiņām.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 3
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Civillikums
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties