25. Jūnijs 2013 /NR. 25 (776)
Numura tēma
Mediācija: cilvēcīgs konfliktu risināšanas veids
7

Mediācija ir brīvprātīgas sadarbības process, kurā puses cenšas panākt savstarpēji pieņemamu vienošanos savu domstarpību atrisināšanai ar mediatoru starpniecību, vadoties pēc noteiktas shēmas (sarunas tēmu identificēšana, faktu un pozīciju noskaidrošana, vajadzību un interešu apzināšana, risinājumu izstrāde un vienošanās noslēgšana). Ir iespējami vairāki mediācijas modeļi – tīrā mediācija, tiesas atvasināta mediācija, tiesas mediācija un integrētā mediācija.

Pašreiz Latvijā mediācija lielākoties tiek izmantota tādu domstarpību risināšanai, kas izriet no ģimenes tiesiskajām un komerctiesiskajām attiecībām, – līdzekļu piedziņai bērnu uzturēšanai, laulības šķiršanai, kā arī parādu piedziņai.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
7 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
mja
27. Jūnijs 2013 / 15:58
0
ATBILDĒT
Kārtējais jaunmodernais bezjēdzīgums, kas būtībā tas pats vecais tikai ietērpts smukā iepakojumā. Psihoterapeitisks izlīgums vien ir, kur pirmais elements ir vairāk teorētisks. Tiesiskās kultūras augšupejai jānotiek, nihilismam un pofigismam būtu jāmazinās, citādi tas viss neko nedos. Gluži kā tiesībsargs - vēl viens institucionāls veidojums, kur pažēloties, bet taustāma rezultāta nekāda.
Praktiķis
27. Jūnijs 2013 / 10:47
0
ATBILDĒT
Pilnībā piekrītu \"Jurists2\" viedoklim. Izlīgums, kas ir tā pati vienošanās, mediācija, samierināšanās,jau pastāv pašlaik, un tiesas pēdējā laikā diezgan aktīvi rosina puses vienoties labprātīgi.

Ieviest kaut ko, kas jau kopē esošo vai pārklājas par 80%-100%, ir lieka resursu tērēšana.
Saldējuma bumbiņa
26. Jūnijs 2013 / 13:17
0
ATBILDĒT
Neesmu tik skeptiska, lai gan Ingmara asociācijas ar meditāciju un Pokaiņiem uzjautrina.

Latvijas sabiedrība principā ir agresīva, nogurusi un negatīvi noskaņota. Kašķēšanās pārceļas uz tiesas zāli pēc principa \"es tev (jums visiem) tagad parādīšu\" vai arī \"tiesāšos, lai vismaz kādu laiku novilcinātu savu zaudējumu un ieriebtu otram\".

Ja šo tendenci varētu lauzt un pāriet uz vienošanos un saprātīgiem kompromisiem, visi būtu ieguvēji: valsts, jo tiesas nebūtu pārslogotas, un puses, jo ātrāk un lētāk atrisinātu savus strīdus.

Kāpēc nepamēģināt mediāciju? Ja visu mūžu ēdīsi kartupeļus ar kotletēm, nekad neuzzināsi, ka arī austerēm nav ne vainas.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 4
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties