11. Decembris 2012 /NR. 50 (749)
Skaidrojumi. Viedokļi
Jāprecizē valsts amatpersonas statuss
2
Alvils Strīķeris
KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas galvenais speciālists 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (turpmāk – Birojs) ir izstrādājis likumprojektu "Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"" (turpmāk – Likumprojekts), paredzot precizējumus likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" (turpmāk – Likums) 4. un 18. pantā attiecībā uz amatpersonu statusa noteikšanu un rīcības ar valsts un pašvaldības mantas un finanšu līdzekļu definējumu. Līdz ar šiem grozījumiem gan jāveic saistīti grozījumi Likuma 1. un 20. pantā, kā arī jāpapildina Likums ar jaunu 20.1 pantu.

Esmu daudz saskāries ar interesantu attieksmi pret Biroju un tā darbiniekiem, kuri bieži vien tiek uztverti kā ļaunie policisti, kurus patīkamāk ir redzēt ejam nekā nākam un vēl labāk – neredzēt vispār. Kā amerikāņu rakstnieks Dž. Vomboks reiz teicis par policistiem: viņiem ikviens ir noziedznieks, izņemot partneri un pašu, tomēr arī par parteri ne vienmēr var būt drošs. Tāpat bieži vien daži domā par Biroju un tā iniciatīvām. It kā Biroja darbība būtu vērsta tikai uz to, lai kādu padarītu par likumpārkāpēju, nelieti, maksimāli ierobežotu un galu galā noteikti vestu tiesas priekšā, iemestu cietumā vai vismaz, kā minimums, uzliktu administratīvo sodu. Tā, piemēram, masu medijos citētie Latvijas Olimpiskās komitejas (turpmāk – LOK) prezidenta Aldoņa Vrubļevska izteikumi netieši norāda uz kaut ko ļoti līdzīgu.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Proficius Aliri
12. Decembris 2012 / 10:15
0
ATBILDĒT
Pašreizējā situācijā mēģinājumi konkretizēt normatīvo regulējumu vērtējami kā noderīgi. Tomēr kazuistisks regulējums nespēs nodrošināt taisnīgu noregulējumu ikvienā gadījumā. Kvalitatīvāks risinājumus būtu tiesu prakses un doktrīnas atziņas. Domājams, būtu nepieciešams vienādot valsts amatpersonu jēdzienu izpratni visos rakstā minētajos likumus, tostarp Krimināllikumā. Valsts institūciju dienests taču visos gadījumos ir viens un tas pats. Šobrīd krimināltiesībās, kur atbildība visbargākā, regulējums tieši pretēji ir visplašākais.
mja
11. Decembris 2012 / 14:55
0
ATBILDĒT
Rakstīšana ar valsts piešķirto pildspalvu taču arīdzan ir rīcība ar valsts mantu, ne? Tā jau ikviens iestādē ir amatpersona....
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties