24. Aprīlis 2012 /NR. 17/18 (716/717)
Skaidrojumi. Viedokļi
Izmeklēšanas tiesnesis Latvijā
2
Mg.iur.
Leila Dundure
Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes vecākā izmeklētāja 

Viens no galvenajiem aspektiem, kāpēc Latvijas Republikā tika izstrādāts jaunais (spēkā esošais) Kriminālprocesa likums, bija nepieciešamība uzlabot cilvēktiesību ievērošanas standartus kriminālprocesā, bet izmeklēšanas tiesneša institūta ieviešana bija viens no nozīmīgākajiem līdzekļiem, kā šo mērķi sasniegt. Tomēr nav nozīmīgu pētījumu par izmeklēšanas tiesneša institūtu, tā lomu pirmstiesas kriminālprocesā, par to, vai šādas amatpersonas ieviešana ir uzlabojusi cilvēktiesību ievērošanu.

1. Izmeklēšanas tiesneša institūta izcelsme un vēsturiskā attīstība

19. gs. sākums vēsturiski iezīmējas ar Napoleona kodifikāciju – tad īsā laika posmā, t. i., no 1804. līdz 1810. gadam, Francijā tika izdoti pieci kodeksi: Civilkodekss (1804), Civilprocesa kodekss (1806), Tirdzniecības kodekss (1807), Kriminālprocesa kodekss (1808) un Krimināllikuma kodekss (1810).

Ar 1810. gadā spēkā stājušos Kriminālprocesa kodeksu (Code d"instruction criminelle)1 noziedzīgu nodarījumu pirmstiesas izmeklēšana tika deleģēta jaunradītam tiesību institūtam – le juge d"instruction, ko juristu vidū latviski pieņemts tulkot kā "izmeklēšanas tiesnesis".

Francijas likumdevējs šim jaunizveidotajam kriminālprocesuālo tiesību institūtam piešķīra izmeklēšanas funkcijas: noskaidrot noziedzīga nodarījuma izdarītāju, kā arī, pratinot lieciniekus un apsūdzēto, iegūt pierādījumus. Bet vienlaikus tiesnesim bija dotas plašas pilnvaras: lemt par kratīšanas veikšanu, par pierādījumu izņemšanu, par personas apcietināšanu, lai nodrošinātu izmeklēšanu un lai nodrošinātu personas ierašanos izmeklēšanas iestādē. Turklāt izmeklēšanas tiesnesis varēja apcietinājumu piemērot arī lieciniekiem. Pabeidzot izmeklēšanu, izmeklēšanas tiesneša pienākums bija nodot izmeklēto lietu pirmās instances tiesai. Izmeklēšanas tiesnešus pārraudzīja prokuratūra, kura pati izmeklēšanu neveica. Prokurors bija pilnvarots nozīmēt izmeklēšanas tiesnesi konkrētas lietas izmeklēšanai, izteikt priekšlikumus un dot norādījumus par izmeklēšanu, disciplināri sodīt izmeklēšanas tiesnesi.2

No iepriekš minētā izriet, ka Francijas radītais izmeklēšanas tiesneša institūts pēc būtības pielīdzināms mūsdienu Latvijas tiesību sistēmā paredzētajam izmeklētāja  institūtam, bet ar ievērojami plašākām un cilvēka pamattiesības ierobežojošākām pilnvarām, t. sk. cilvēktiesību ierobežojumiem mūsdienu izpratnē. Francijas likumdevējs vienā institūtā bija apvienojis izmeklēšanas funkcijas un procesuālo tiesību ierobežojumu kontroles funkcijas, kas 21. gs. lielākajā daļā demokrātisko valstu nav iedomājams.

20. un 21. gs mijā Francijas pirmstiesas izmeklēšanas saturs piedzīvoja vairākkārtējus Francijas Kriminālprocesa kodeksa grozījumus, lai nostiprinātu personas tiesību garantijas. Pirmstiesas izmeklēšanas kontrolei, izmeklēšanas tiesneša darbību kontrolei un uzraudzībai ar 1988. gada 1. martu sāka funkcionēt Izmeklēšanas kamera (la sala de instrucción) triju tiesnešu sastāvā. Ar 2000. gada 15. jūnija likumu "Par nevainības prezumpcijas un cietušo tiesību aizsardzību" Francijas Kriminālprocesa kodekss tika papildināts ar 137-1. pantu, izveidojot vēl vienu speciālā izmeklēšanas tiesneša institūtu – le juge des libertés et de la détention, burtiski tulkojot – "brīvības un apcietinājuma tiesnesis", angļu valodā tulko kā the liberty and custody judge.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
1
8. Maijs 2012 / 00:48
0
ATBILDĒT
0!
dr.
24. Aprīlis 2012 / 10:00
0
ATBILDĒT
Ir jau arī cita izeja- neko nepārdēvēt, bet panākt, lai nosaukums atbilstu saturam- kā citās valstīs uzdot izmeklēšanas tiesnesim arī atsevišķos gadījumos, kad tas nepieciešams, nopratināt lieciniekus. Tas var būt nepieciešams vairākos gadījumos, piemēram, kad ir zināms, ka liecinieks nevarēs ierasties tiesā, kad ir noteikta speciālā procesuālā aizsardzība, kad tas nepieciešams ārvalstu uzdevumu izpildei un t.t.
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties