8. Septembris 2009 /NR. 36 (579)
Nedēļas jurists
Ringolds Balodis
13

Jūsu nozīmīgākais līdzšinējais sasniegums jurista karjerā

Šī gada sākumā Latvijas Universitātes profesoru padomes vienbalsīgais lēmums par Latvijas Universitātes profesora akadēmiskā nosaukuma piešķiršanu.

Jūsu profesionālais sapnis

Ir teiciens, ka cilvēku skaļi izteiktie sapņi Dievu no sirds sasmīdina... Es gribēju, gribu un gribētu būt jurists.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
13 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
RB lēmums
16. Septembris 2009 / 14:16
0
ATBILDĒT
Rīga, 16.sept., LETA. Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pasludinājusi spriedumu lietā "Miroļubovs un citi pret Latviju", atzīstot reliģijas brīvības pārkāpumu un piespriežot Latvijai cietušajiem izmaksāt kopumā 12 000 eiro (8433 latu) lielu kompensāciju, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas Preses centra nodaļā.



Šādu spriedumu ECT pieņēma ar sešām balsīm "par", pretēju pozīciju ieņemot tikai vienam tiesnesim. Katram no trīs cietušajiem tiesa piesprieda izmaksāt 4000 eiro (2811 latu) lielu kompensāciju par morālo kaitējumu.



Vecticībnieka Ioanna Miroļubova sūdzība ECT saistīta ar šķelšanos starp Grebenščikova vecticībnieku draudzes locekļiem. Strīds saistīts ar 2002.gada 14.jūlijā notikušajām sapulcēm. Šajā dienā notika divas Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes sapulces: viena no tām - dievnamā, bet otra - ārpus ēkas, pie dievnama. Abu sapulču dalībnieki iesniedza dokumentus Reliģisko lietu pārvaldē un lūdza atzīt šo sapulču dalībnieku pieņemtos lēmumus par likumīgiem.



ECT atzina, ka Latvija pārkāpusi Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 9.pantu, kas nosaka, ka ikvienam cilvēkam ir tiesības uz domu, pārliecības un ticības brīvību.



Atzīstot, ka Reliģisko lietu pārvaldes 2002.gada 23.augusta lēmuma rezultātā, ar kuru tika anulēta iesniedzēju pārstāvētās draudzes reģistrācijas apliecība, šajā lietā tika ierobežotas iesniedzēju tiesībās uz reliģijas brīvību, ECT izvērtēja, vai šī iejaukšanās ir bijusi noteikta likumā un nepieciešama demokrātiskā sabiedrībā leģitīma mērķa sasniegšanai.



Prezumējot, ka iejaukšanās notikusi uz likuma pamata un tai bija konvencijas 9.panta 2.punktā noteiktais leģitīmais mērķis - "sabiedriskās kārtības un citu personu tiesību nodrošināšana", ECT tālāk vērtēja, vai pārvaldes rīcība, ierobežojot iesniedzēju tiesības, bija "nepieciešama demokrātiskā sabiedrībā".



Tiesa atzina, ka Reliģisko lietu pārvaldes 2002.gada 23.augusta lēmums, ar kuru tā iejaucās abu reliģisko draudžu konfliktā, nebija pietiekami pamatots, ņemot vērā konflikta apstākļus, neņemot vērā faktus, kuri bija tās rīcībā. Tiesa īpaši uzsvēra, ka tādā veidā netika ievērots valsts neitralitātes pienākums reliģisko jautājumu sfērā. Tiesa uzskatīja, ka pārvaldei lēmuma pieņemšanas procesā vajadzēja pievērst pietiekamu uzmanību vecticībnieku sadrumstalotībai.

VR
14. Septembris 2009 / 09:33
0
ATBILDĒT
pilnīgi varu pievienoties pēdējam (22:08) komentāram.
pajoliņš
13. Septembris 2009 / 22:08
0
ATBILDĒT
Diez vai vajadzētu uzķerties uz metaforu formā prezentētām pārdomām par konstitucionālo iekārtu. Skolotam juristam tas nepiedien.



No atziņu apcikņiem vienmēr var smelties spēcīgus 'pretargumentus': piemēram, nevajag visas olas likt vienā groziņā (par stingro roku); lai ārstētu utis, nevajag nocirst galvu (par problēmas un risinājuma samērīgumu); nevajag aiz kokiem pazaudēt mežu (par problēmu kontekstuālu uztveri); nevajag āzi likt par dārznieku (par personāla politiku mācību un administratīvās iestādēs).



Domāju, ka prof. Balodis mūsdienu Latvijā ir simptomātiska parādība. Skaļa balss noder vairāk nekā kompetence, čomiskas anekdotes - vairāk nekā paškritika un izdevīga partejiskā piederība - vairāk nekā cienījamāko kolēģu atzinība.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 10
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties