24. Janvāris 2012 /NR. 4 (703)
Tiesību prakse
Pieteikums Satversmes tiesā par referenduma konstitucionalitāti un apturēšanu

Šā gada 12. janvārī Saeimas deputāti – Raivis Dzintars, Einārs Cilinskis, Imants Parādnieks, Ināra Mūrniece, Ilmārs Latkovskis, Inese Laizāne, Romāns Naudiņš, Dāvis Stalts, Vineta Poriņa, Dzintars Rasnačs, Raivis Blumfelds, Jānis Dombrava, Kārlis Krēsliņš, Dzintars Kudums, Ilma Čepāne, Dzintars Zaķis, Edvards Smiltēns, Lolita Čigāne, Ojārs Ēriks Kalniņš, Arvils Ašeradens, Jānis Reirs, Janīna Kursīte-Pakule, Ina Druviete, Rasma Kārkliņa, Andris Buiķis, Ingmārs Čaklais, Ingūna Rībena, Ainārs Latkovskis, Atis Lejiņš, Iveta Grigule – kopumā 30, izmantoja Satversmes tiesas likuma 17. panta pirmās daļas 3. punktā noteiktās tiesības iesniegt pieteikumu Satversmes tiesā par likuma "Par tautas nobalsošanu un tikumu ierosināšanu" 11. panta pirmās daļas un 25. panta pirmās daļas, Valsts prezidenta 2011. gada 20. decembra lēmuma Nr. 260 un Saeimas Prezidija 2011. gada 20. decembra atzinuma "Par likumprojektu" Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" (Nr. 174/Lp11) atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1. pantam, 77. pantam, 78. pantam un Latvijas Republikas proklamēšanas aktam. Publicējam pieteikuma tekstu.

Vairāku normatīvo aktu apstrīdēšana

Pieteikuma iesniedzējs – Saeimas deputāti – uzskata, ka likuma "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" 11. panta pirmā daļa un 25. panta pirmā daļa, Valsts prezidenta 2011. gada 20. decembra lēmums Nr. 260 (turpmāk – lēmums Nr. 260) un Saeimas Prezidija 2011. gada 20. decembra atzinums "Par likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikās Satversmē" (Nr. 174/Lp11)" (turpmāk – Prezidija atzinums) neatbilst Latvijas Republikas Satversmes (turpmāk – Satversme) 1. pantam, 77. pantam, 78. pantam un Latvijas Republikas proklamēšanas aktam.

Likumu "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" ir pieņēmusi Saeima. Pamatojoties uz šā likuma 11. panta pirmo daļu un 25. panta pirmo daļu, Valsts prezidents ir pieņēmis lēmumu Nr. 260, ar kuru iesniedzis Saeimai 187 378 balsstiesīgo Latvijas Republikas pilsoņu ierosinātu likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē", Saeimas Prezidijs ar Prezidija atzinumu ierosinājis iesniegto likumprojektu nodot visām Saeimas komisijām un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija, bet Centrālā vēlēšanu komisija ar 2012. gada 3. janvāra lēmumu Nr. l "Par tautas nobalsošanas izsludināšanu" (turpmāk – lēmums Nr. 1) izsludinājusi tautas nobalsošanu par likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē".

Satversmes tiesas likuma 18. panta otrā daļa paredz, ka vairāku aktu apstrīdēšana vienā pieteikumā pieļaujama gadījumos, kad tiek apstrīdēts normatīvais akts vai tā daļa un uz to pamata izdotās zemāka juridiska spēka tiesību normas, vai arī gadījumos, kad tiek apstrīdēti kādas institūcijas (amatpersonas) izdotie akti sakarā ar to, ka attiecīgās institūcijas izveidošana vai amatpersonas ievēlēšana, apstiprināšana vai iecelšana nav notikusi likumā noteiktajā kārtībā vai arī institūcija vai amatpersona pieļāvusi tādus likuma pārkāpumus, sakarā ar kuriem izdotajiem aktiem nav juridiska spēka.

Tāpat Satversmes tiesas praksē ir secināts, ka, ņemot vērā Satversmes tiesas procesa ekonomijas principu, atsevišķos gadījumos viena pieteikuma ietvaros var apstrīdēt arī vairākus normatīvos aktus. Nav pamatoti pieteikuma iesniedzējam prasīt iesniegt divus pieteikumus par cieši saistītiem jautājumiem (sk. Satversmes tiesas 2005. gada 1. jūnija lēmumu par lietas ierosināšanu, 2007. gada 26. aprīļa lēmumu par lietas ierosināšanu).

Lēmums Nr. 260 ir pieņemts, pamatojoties uz likuma "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" 11. panta pirmo daļu un 25. panta pirmo daļu. Atzīstot šīs likumā "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" ietvertās tiesību normas par neatbilstošām Satversmes 1. pantam, par neatbilstošu Satversmei likumsakarīgi būtu jāatzīst arī Prezidija atzinums un lēmums Nr. 260.

Tikai visu apstrīdēto tiesību aktu kopība noved pie Satversmes 78. pantā paredzētajām sekām –tautas nobalsošanas rīkošanas.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
24. Janvāris 2012 /NR. 4 (703)
Debora Pāvila
19
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
VĒL ŠAJĀ TIESĪBU PRAKSĒ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties